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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  16/05/2023
Actualizado :  16/05/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Nacionales
Autor :  SIXTO, A.; MOLLO , A.; IBÁÑEZ, F.; PISTÓN, M.
Afiliación :  ALEXANDRA SIXTO, Universidad de la República, Facultad de Química, Grupo de Análisis de Elementos Traza y Desarrollo de Estrategias Simples para Preparación de Muestras (GATPREM), Montevideo, Uruguay; ALICIA MOLLO, Universidad de la República, Facultad de Química, Analytical Chemistry, Montevideo, Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIELA PISTÓN, Universidad de la República, Facultad de Química, Grupo de Análisis de Elementos Traza y Desarrollo de Estrategias Simples para Preparación de Muestras (GATPREM), Montevideo, Uruguay.
Título :  Inorganic contaminants (As, Cd, Pb) in peeled and whole potatoes and sweet potatoes. [Contaminantes inorgánicos (As, Cd, Pb) en papas y boniatos pelados y enteros]. [Contaminantes inorgânicos (As, Cd, Pb) em batatas e batatas-doces descascadas e inteiras]
Complemento del título :  Food technology.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Agrociencia Uruguay, 2023, Vol.27, e1060. https://doi.org/10.31285/AGRO.27.1060 -- OPEN ACCESS.
ISSN :  2730-5066
DOI :  10.31285/AGRO.27.1060
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 26 May 2022; Accepted 3 Feb 2023; Published 27 Feb 2023. -- Editor: Joanna Lado, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Montevideo, Uruguay. --- Correspondence: Alexandra Sixto, alesixto@fq.edu.uy ; Alicia Mollo, amollo@fq.edu.uy -- License: This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ ).
Contenido :  ABSTRACT.- Vegetables are a rich source of macro and micronutrients. Particularly, potatoes and sweet potatoes are widely consumed and are two of the most important food crops in the world. Therefore, contamination of these products due to their content of inorganic contaminants is of great concern. Considering the healthy trend of consuming these tubers and roots with their skins, which are rich in fiber and other nutrients, analysis of the whole product could provide valuable information in relation to their food safety. Therefore, the presence of arsenic (As), cadmium (Cd) and lead (Pb) in peeled and whole potatoes and sweet potatoes was studied. To do so, analytical methods were optimized and validated according to the Association of Official Analytical Collaboration International (AOAC) requirements for food analysis. Although the content of As, Cd and Pb was in most cases more than three times below the maximum allowed levels for these contaminants, the presence of Cd was detected in the samples of whole sweet potato but not in the peeled ones. The same behavior was observed for Pb in most of the sweet potato samples analyzed. This information points to the need to generate information on the whole root and tuber contaminants content, and to have analytical methods available to gather data on the occurrence of these contaminants in the whole vegetable in order to perform their risk assessment according to the consumption habits. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.... Presentar Todo
Palabras claves :  Batatas; Batatas doces; Boniatos; Contaminantes inorgánicos; Food safety; Inocuidad; Inorganic contaminants; Metais traço; Metales traza; Papa; Potatoes; Segurança alimentar; Sweet potatoes; Trace metals.
Asunto categoría :  S01 Nutrición humana - Aspectos generales
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17137/1/2730-5066-1060.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103468 - 1PXIAP - DDPP/AGROCIENCIA URUGUAY/2023/27

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  20/01/2022
Actualizado :  20/01/2022
Tipo de producción científica :  Abstracts/Resúmenes
Autor :  GARELI, M.S.; MENDOZA, A.; BELLO, N.M.; LATTANZI, F.; FARIÑA, S.; DAVILA, J.; RAGGIO, V.; SAVIAN, J.V.
Afiliación :  MARIA SOLANGE GARELI CERRUTTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; N.M. BELLO, Department of Animal Sciences, Ohio State University, Columbus OH 43210, Estados Unidos.; FERNANDO A. LATTANZI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO FARIÑA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); J. DAVILA, Facultad de Agronomía, Av. Garzón 780, Montevideo, Uruguay.; V. RAGGIO, Facultad de Agronomía, Av. Garzón 780, Montevideo, Uruguay.; JEAN VICTOR SAVIAN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Consumo y producción de leche de vacas pastoreando Dactylis glomerata durante la primavera: efecto del manejo del pastoreo y la asignación de concentrado. [abstract].
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  In: AUPA, Proceedings del VII Congreso Uruguayo de Producción Animal. Sección Cambio Climático y Producción Sostenible (Climate Change Section), 14 y 15 diciembre 2021. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, 29(Supl.1), p.3.
Serie :  (Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, Vol.29, Supl.1)
ISSN :  1022-1301; online 2075-8359
Idioma :  Español
Notas :  Corresponding author: M.S. Gareli, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Ruta 50 Km 11, La Estanzuela, Uruguay, mailto:sgareli@inia.org.uy
Contenido :  Se realizó un experimento durante 11 semanas para contrastar dos estrategias de manejo del pastoreo ("ATI": alta tasa de ingestión de forraje; y "AUI": alta utilización instantánea de la pastura) y dos niveles de suplementación (S0 y S4: 0 y 4 kg de concentrado/vaca/día, respectivamente) sobre el desempeño de vacas lecheras pastoreando Dactylis glomerata en primavera.
Palabras claves :  Número de hojas; PASTOREO ROTATIVO.
Thesagro :  ALTURA; PASTOREO.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16196/1/2950-Article-Text-10068-5-10-20211213-03.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102915 - 1PXIPC - DDAUPA/7/2021
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